Párbeszéd Tere közösségi tér

A közösségi költségvetés

2018. október 04. 22:52 - Párbeszéd Tere

Helyszín: Kispest, Ady Endre út 89. Párbeszéd Tere
Időpont:   2018. október 10. szerda 18:00 órától

 

pt_kozossegi_koltsegvetes.jpgA Közösségi Költségvetés a világ számos országában, köztük kelet-európai országokban is (Lengyelország, Románia) évek óta sikeresen működik. A program 2016-ban az országban elsőként elindult Kispesten és azóta is egyedüli. 

A kerület lakosainak nagy része az elmúlt két évben lakossági fórumokon, a kerületi újságban találkozhatott a közösségi költségvetés fogalmával, de mi is az tulajdonképpen? 


A képviselőtestület az önkormányzati költségvetésből elkülönít egy meghatározott összeget, és a kerület lakossága dönt arról, hogy ezt az összeget mire költsék. Ők döntik el és határozzák meg a kiadási prioritásokat, figyelemmel kísérik a végrehajtást, aktívan részt is vehetnek benne. 
2017-ben a közösség által elkölthető összeg 16 millió forint volt, 2018-ban – az előző év pozitív tapasztalataira, a visszajelzésekre reagálva – már 30 millió forint, és idén a jövő évre vonatkozóan 42 millió forintról dönthetnek ebben a formában a kispestiek. 


A közösségi költségvetés célja, hogy a helyiek, a kerületben lakók érdekeit szem előtt tartva, az ő javaslataik alapján valósulhassanak meg fejlesztések, új beruházások. Hiszen az itt élő emberek tudják a legjobban, hogy honnan hiányzik egy pad, asztal, ivókút, sportszer, kerékpártámasz, netán egy-egy fa, virágágyás. 
Az elmúlt két évben a lakosok szavazatai alapján felújítottak több járdát és közösségi teret, megújult a Dobó Katica és az Arany János utca közötti teniszpálya, a Beszterce utcai Mézeskalács óvoda udvara, kialakítottak öt új ivókutat, kihelyeztek tíz új kutyapiszokgyűjtő edényt. 
A közösségi költségvetés kialakítása együttes munka, hiszen egy újfajta szemléletről, új városfejlesztési módról van szó, melynek megtervezése és megvalósítása közös feladat és lehetőség.

A közösségi költségvetés az Önkormányzat jövő évi költségvetésében is szerepelni fog, erről, és az elmúlt évek tapasztalatairól beszélgetünk Gajda Péter polgármesterrel és Varga Attila képviselővel.

 

https://www.facebook.com/events/2087620691548888/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parbeszedtere.blog.hu/api/trackback/id/tr214282479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása