Párbeszéd Tere közösségi tér

Nők a politikában

2019. április 10. 15:59 - VAttila

Tavaly novemberben indítottuk ezt a beszélgetősorozatot, és annak sikerén felbuzdulva hívtuk meg tegnapi vendégeinket: Donáth Annát, Szabó Timeát és dr. Varga-Damm Andreát. Ha volt a jelenlévők, vagy az interneten a beszélgetést követők között olyan, aki arra számított, hogy mély politikai elemzésekről, „összefogásról”, választásokról, az ellenzék és a kormánypárt közi feszültségekről fog hallani, nos, annak csalódnia kellett. Másról beszéltek. Arról, hogy mit jelent nőnek és férfinak lenni, milyen társadalmi elvárásokkal kell egy kislánynak, fiatalasszonynak, egy nőnek, egy politikusnőnek szembesülnie, de arról is milyen sztereotípiákat állítanak férfiak elé is.  

17.jpg

A beszélgetést moderáló Barabás Richárd jó felütéssel kezdett: mi volt életükben az első igazságtalanság, amit el kellett viselniük. És ezzel megadta az alaphangját az estének. Varga-Damm Andrea első meghatározó igazságtalanság érzése sikeres egyetemi felvételi vizsgája után érte, amikor helyhiány miatt elutasították. Akkor rádöbbent, hogy az addig a családja, a környezete által nyújtott szeretetteljes burkon kívüli világ nem biztos, hogy mindig igazságos. Donáth Anna ovis korában érte meg első igazságtalanság érzését, ahol gyakran hallotta, hogy egy evangélikus lánya nem viselkedhet így, különösen akkor, ha kedvenc „fiús” játékait játszotta, és Szabó Timea igazságtalanság élménye is még gyerekkori, amit ugyan nem vele szemben követtek el, hanem egy rajzfilmben szembesült a karácsonyt egyedül ünneplők történetével. Nyolc éves volt, és úgy érezte, hogy ez nagyon igazságtalan, hogy ez nincs így jól.

Beszéltek arról, hogy mi minden történt a történelemben, ami elvezetett oda, hogy most a férfiak és nők viszonyáról, a nők szerepvállalásáról beszélgethetünk. Van-e a résztvevőknek kedvenc politikai ideáljuk, van-e politikai példaképük? És itt érdekes válaszok is születtek. Varga-Damm Andrea azt mondta, hogy ő ugyanolyan példaképnek tekinti Schlachta Margitot mint Kéthly Annát, Donáth Anna többéves külföldi élete alatt azt tapasztalta, hogy ott – Hollandiában – nem is merül fel a kérdés, hogy nő vagy férfi, így neki politikus ideálja, példaképe nincs, de van tinédzser korából Homonnay Vilma, az első magyar orvosnő és Jane Austin regényeiből Elizabeth Bennet. Szabó Timea Mahatma Gandhit és Martin Luther Kinget tartja olyan példaképnek, akiknek munkássága példamutató.

Az est további részében beszélgettünk a család és a pedagógusok felelősségéről, arról, hogy a gyerekek már kiskorukban hogyan szembesülnek megrögzött elvárásokkal, mennyire kell hagyni számukra, hogy szabadon találják meg helyüket a világban. Miért van az, hogy a nőknek mindig többet kell teljesíteni, hogy a nők szavába bele lehet vágni, hogy lekicsinylő megjegyzésekkel lehet illetni. Hogy ez változzon, nagyon sok idő, nagyon sok energia és a társadalmi gondolkozás változása szükséges. Lassan megy, küzdelmes.

A két óra olyan gyorsan eltelt, hogy sok minden maradt még kibeszéletlenül. Érintették a bölcsődék helyzetét, a gyes és a gyed intézményét, a részmunka és a távmunka nagyon korlátozott lehetőségeit, nem maradt szó nélkül a társadalom egészében tapasztalható tiszteletlenség egymás iránt, de beszéltünk a mostani fiatalokat az okostelefonokon keresztül érő óriási információdömpingről is. Hogyan tudnak ezzel megbirkózni, mekkora a felnőttek, az idősebb generáció felelőssége abban, hogy mit és hogyan kezelnek? Sok-sok kérdés, sok-sok probléma, amivel foglalkozni kell.

A három politikusasszony különböző pártokat képviselt, de az alapértékekben egyetértettek. Egyetértettek abban, hogy ha vannak ellentétek, vannak viták, akkor azt beszéljük meg, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy ne a múlton merengjünk, hogy ki mit csinált 5-10-15-30 évvel ezelőtt, hanem, mit és hogyan tudunk javítani, jobbítani mindannyiunk érdekében. Hogy párbeszéd, közös gondolkodás nélkül nincs közös, boldog jövőnk.

Úgy gondoljuk, szükség van az ilyen közösségi beszélgetésekre, szükség van arra, hogy megismerjük egymás véleményét különböző kérdésekről és mi itt a Párbeszéd terében biztosan folytatni fogjuk az ilyen és hasonló találkozók szervezését.

A beszélgetés élő közvetítését itt megtekinthetik.

Kérjük, kövessék figyelemmel a Párbeszéd Tere facebook oldalát és blogját, kísérjék figyelemmel programjainkat, amikre mindig örömmel és tisztelettel várunk minden érdeklődőt.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parbeszedtere.blog.hu/api/trackback/id/tr514756027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása