Párbeszéd Tere közösségi tér

A repülés titkai - Légibalesetek pilótaszemmel

2019. március 06. 10:55 - Nosztalgikus

Folytatódott népszerű előadás-sorozatunk a Repülés titkai – Légibalesetek pilótaszemmel. Vendégünk volt Háy György volt Boeing 737-es kapitány, baleseti kivizsgáló. Akik az előzőeken is részt vettek, azoknak nem volt újdonság a kis történelmi visszatekintés, de szerencsére mindig vannak új és új érdeklődők, így ők is megtudták,hogy az első kivizsgálandó légibalesetet Ikarosz okozta, aki nem tartotta be a légiüzemeltetési előírásokat, figyelmen kívül hagyta az utasítást, hogy ne emelkedjen magasabbra. Néhány további régesrégi példa után eljutottunk a közelmúlti légibalesetekhez. 

Ezen az estén nagygépes és kívánatra magyarországi kisgépes, vitorlázógépes balesetekről is szó esett, ez utóbbiaknál az előadó kivizsgálóként vett részt. 

A C-17-es cargogép 2010-es alaszkai katasztrófája képsorai alatt a kapitány elmondta, hogy ez a baleset szinte kísértetiesen megismétli a washingtoni Fairchild légibázison egy B-52-es 1994-ben bekövetkezett katasztrófáját. Mindkét esetben a személyzet rosszul ítélte meg saját teljesítőképességét és a gép repülési tulajdonságait. 

bagram_747n949ca-1.jpg

                                                Bagram 2013. április 

Sokunkat döbbentettek meg a National Airlines Flight 102-es járat afganisztáni, Bagramból induló B747-es cargos gépének rögtön felszállás utáni lezuhanásának képei 2013 áprilisban. Azóta ismert, hogy a balesetet a nem megfelelően rögzített 18 tonnás páncélozott jármű felszállás közbeni elmozdulása okozta, de a szakértő ennél sokkal részletesebben és a laikusok számára is érthetően magyarázta el, hogy ezen kívül milyen okok vezettek még a gép és a személyzet pusztulásához.

legibalesetek_asiana_sfo_download.jpeg                             San Francisco Asiana B777-es repülőgépe 2013 július                      

 A Transasia Airways ATR72-es balesete és az Asiana B777-es gépének San Francisco-i balesetét az amerikai kivizsgálóbizottság képeinek részletes magyarázatával ismerhettük meg.

legibalesetek_download.jpeg

                                         A Transavia ATR-72 es gépe    

A légikatasztrófák kérdése nem vidám téma, az előadás is komoly és szakmai volt, amit általános iskolás kisfiúk csillogó szemmel követtek az első sorból. Mint kiderült, egyikük pilóta, majd később baleseti kivizsgáló szeretne lenni, amihez a kapitánytól hasznos tanácsokat kapott.

Folytatjuk ezt az előadás-sorozatot, de kérjük az érdeklődőket, hogy facebook oldalunkon írják meg, milyen témában vennének részt szívesen beszélgetéseken és mi megszervezzük. Az előadásról videofelvétel készült, amit az érdeklődők rövidesen megnézhetnek a Párbeszéd tere facebook oldalán. 

Köszönjük, hogy a Szabó Ervin könyvtár Üllői úti fiókja helyet biztosított az eseménynek, köszönjük a munkatársak segítségét és köszönjük az érdeklődőknek, hogy tiszteltek jelenlétükkel, kérjük, látogassák egyéb programjainkat is.

Forrás: https://www.facebook.com/ParbeszedTere/?epa=SEARCH_BOX

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parbeszedtere.blog.hu/api/trackback/id/tr6914671175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása